Snow

Thursday, September 27, 2012

Green tea tiramisu


Bahan-bahan ( Loyang 9" empat segi )

  • 15gm serbuk teh hijau + 50ml air suam300320101595

    • Green Tea Chiffon
    • Bahan A
    • 130gm (6 biji) kuning telur
    • 100gm tepung gandum
    • 1 tsp baking powder
    • 1/8 tsp garam halus
    • 25ml susu segar
    • 80ml minyak jagung/minyak masak
    • Bahan B
    • 200gm (6 biji) putih telur
    • 1/2 tsp cream of tartar
    • 140gm gula kaster
    • Filing
    • 5 biji kuning telur

      Cara-cara

      1. Untuk Membuat Kek : Panaskan oven pada suhu 180C.
      2. Satukan bahan A, putar dengan hand mixer hingga bergaul rata. Ketepikan.
      3. Dalam bekas lain, pukul bahan B menggunakkan high speed hingga kembang dan bertanduk. Masukkan dalam A dan kaup balik hingga putih telur bergaul rata.
      4. Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 40 - 45minit. Keluarkan dari oven dan telengkupkan di atas redai. Biarkan sejuk baru dipotong kepada 3 lapisan.
      5. Untuk Membuat Filling : Satukan kuning telur dan gula, gaul dan masak secara double boiler hingga pekat. Masukkan gelatin cair, gaul hingga rata.
      6. Pukul UHT whip cream hingga nampak pekat. Ketepikan
      7. Pukul cream cheese, masukkan No. (1) dan No. (2) gaul hingga licin dan tidak berketul. Bahagikan adunan kepada 3.
      8. Lapisan Pertama : Letak satu lapisan kek di dalam loyang loose tin. Tuang satu bahagian adunan ratakan, hentakkan loyang supaya adunan turun ke dasar loyang.
      9. Lapisan Kedua : Ambil satu lapisan kek, letakkan di atas lapisan pertama tadi, tuang adunan kedua, buat seperti Lapisan Pertama. Ulang langkah sama untuk lapisan ketiga hingga habis.
      10.                                                                         
         Masukkan ke dalam peti sejuk selama 4 jam atau lebih. Keluarkan kek dan hias dengan topping whipping cream dan serbuk teh hijau
    • 120gm gula kaster
    • 500gm mascarpone/cream cheese Phil (pada suhu bilik)
    • 350ml Anchor UHT whipping cream
    • 2 tbsp gelatin + 60ml air panas (kacau hingga larut)
    • Hiasan : 200ml topping whipping cream serbuk teh hijau

    No comments:

    Post a Comment

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...