Snow

Thursday, September 27, 2012

Strawberry crunchy cake


Bahan-bahan ( loyang 9" )

  • 200gm strawberry - potong kecil
  • 175gm butter
  • 175gm tepung naik sendiri
  • 175gm gula halus
  • 3biji telur
  • 50gm serbuk hazelnut
  • 1sb susu segar
  • 1st strawberry emulco
  • *** Bahan Hiasan ***
  • strawberry
  • sedikit badam

    Cara-cara

  • Masukkan pula susu segar sambil terus memukul adunan.Stobery_cake_1

    1. Ayak tepung dan ketepikan.
    2. Satukan serbuk kacang hazelnut dengan tepung, gaul gunakan sudu.
    3. Butter dan gula dipukul hingga kembang & putih.
    4. Masukkan telur satu persatu lalu diikuti dengan strawberry emulco.
    5. Masukkan adunan tepung dan serbuk hazelnut sikit demi sedikit, pukul dengan kelajuan minima.
    6. Dengan menggunakan spatula,masukkan strawberry dan gaul rata.
    7. Siapkan loyang yang dioles dengan mentega. Masukkan adunan ke dalam loyang tadi. Tabur permukaan dgn hirisan badam dan walnut serta porongan strawberry. (yg ni sy tak buat,hias lepas kek dah masak)
    8. Bakar pada suhu 160degree selama 1jam & 20minit atau sehingga kek masak.
    9. *** saya bahagi adunan dalam 2 bekas, jadi masa membakar cuma 45minit.
  • sedikit walnut

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...