Snow

Thursday, September 27, 2012

Pengat pisang stawberry


Bahan-bahan ( 3-5 orang makan )

  • 1) pisang @ guna aje la apa2 pisang yg disukai (hendaklah dipotong terlebih dahulu)
  • 2) 5 sudu gula pasir
  • 3) 2 helai daun pandan
  • 4) 3 cawan santan (ikut citarasa)
  • 5) 6 biji strawberry (kalau nak sedap boleh letak lebih)
  • 6) 1 sudu kecil garam (secukup rasa)
  • 7) 3 sudu sagu (rendamkan 

    Cara-cara

    1. Masukkan gula dan garam secukup rasa.Strwberrypengatpisang
    2. Panaskan periuk dan masukkan santan ke dalam periuk.
    3. Masukkan sagu dan daun pandan. Kacau perlahan-lahan.
    4. Masukkan pisang yg telah dipotong.
    5. akhir sekali masukkan strawberry dan kacau sehingga strawberry sebati dengan kuah santan. Kuah santan akan bertukar warna ke arah merah jambu sedikit.
    6. Tunggu sehingga kuah santan mendidih dan siap untuk dihidang!(untuk hiasan, boleh la potong strawberry mengikut citarasa dan tabur di atas kuah santan) Sedaaaaaapp dan amat menarik :)
    terlebih dahulu untuk kasi cepat masak)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...