Snow

Thursday, September 27, 2012

Jus pegaga



      • Bahan-bahan ( 1-2 gelas )

        • 100 gm pegaga (cuci dgn air garam bsama akarnya sekali)
        • 3 camb gula perang (blh tmbah atau kurangkan)
        • 500 ml air masak
        • 5-7 ketul ais

          Cara-cara

          Img1161a
          1. Masukkan air masak ke dlm periuk bersama gula perang dan masak sehingga mendidih. Sejukkan.
          2. Kemudian kisar daun pegaga bersama air gula td. Tapiskan jusnya.
          3. Masukkan semula jus td ke dlm pengisar dan kisar bersama ketulan ais selama 1 minit.
          4. Siap dan boleh diminum. Selamat Mencuba!
          5. ** Setiap 100g bahagian pegaga yg blh dimakan mengandungi air 87.7g, protein 2.0g, lemak 0.2g, karbohidrat 6.7g, serat 1.6g, kalsium 171mg, fosforus 32mg, B2 0.19mg, niasin 0.1mg dan Vitamin C 48.5mg.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...